Tesla levert de eerste “Europese” exemplaren van de Model Y af

Duurzaam en efficiënt

De nieuwe fabriek in Brandenburg is volgens Tesla de meest geavanceerde, duurzame en efficiënte fabriek van de Amerikaanse autofabrikant tot nu toe. Het is een enorm complex, gevestigd op een terrein van 300 hectare (net zo groot als bijna 450 voetbalvelden). Op dit moment werken er volgens Tesla meer dan 3.000 werknemers. Dat aantal zal in de komende maanden met “duizenden” toenemen. Er zullen in Grünheide, als de fabriek op volledige capaciteit draait, tot wel 12.000 mensen werken.

Naast auto’s ook accucellen

Men zal er dan niet alleen tot wel tot 500.000 auto’s per jaar maken, maar ook tot 50 GWh aan accucellen. Volgens Tesla wordt de nieuwe Gigafactory Europa’s “eerste productielocatie voor elektrische voertuigen en accu’s op dezelfde plaats”. Wanneer hiermee gestart zal worden is nog een beetje een grijs gebied. Tesla geeft namelijk geen actuele informatie over wanneer de productie van accucellen in Grünheide van start zal gaan. Ook is niet bekend op welke termijn men de definitieve uitbreiding van de voertuigproductie wil realiseren.

De fabriek bij Berlijn produceerde al een tijdje auto’s, maar uitsluitend voor testdoeleinden. Het was namelijk wachten op de definitieve goedkeuring van de instanties. De goedkeuring voor de productie van serievoertuigen kwam begin deze maand binnen, waardoor de fabriek ongeveer twee jaar na de start van de bouw daadwerkelijk in bedrijf kan worden genomen. Inmiddels is dus de eerste Tesla Model Y al uit de Duitse fabriek gerold en volgen er spoedig meer.

Bron: E-drivers