Dit is de Tesla Model Y

Dit is de Tesla Model Y

Deze compacte cross-over maakt Tesla’s S3XY-woordgrap eindelijk compleet, want na de reeds gepresenteerde Model S, Model X en Model 3 is dit de Model Y. Met de compacte SUV gaat Tesla het gevecht aan in een nieuw segment dat vooralsnog vrijwel uitgestorven is. Maar let daarbij vooral op het woord ‘vooralsnog’, want de concurrentie zit (deze keer) niet stil. Directe concurrentie vindt de Model Y in de vorm van de Mercedes-Benz EQC die we sinds vorige zomer kennen, maar verder rijdt er nog weinig rond in het segment van de compacte elektrische SUV. Nu moeten ze bij Tesla echter niet te vroeg juichen, want Audi presenteerde tijdens de salon in Genève de vrijwel productierijpe Q4 E-tron Concept en ook bij BMW en Volvo zijn ze druk bezig met de ontwikkeling van respectievelijk de iX3en een elektrische variant van de XC40.

De Model Y

Maar hoe moeten we deze nieuwe Tesla in zijn eigen gamma positioneren? Het is in feite de verhoogde SUV-broer van de compacte Model 3 en daarmee het kleinere broertje van de 5,04 meter lange Model X. Over precieze afmetingen van de Model Y wordt niet gesproken, maar hij zou zo’n 10 procent groter moeten zijn dan de Model 3. De Model Y komt wereldwijd in vijf smaken op de markt: van Standard Range tot Performance. De actieradius loopt uiteen van 230 miles (ongeveer 370 kilometer) tot 300 miles (ongeveer 480 kilometer). De Performance zou als snelste binnen 3,5 seconden op 60 mph moeten zitten, de Standard Range is de ‘langzaamste met eenzelfde sprint in 5,9 seconden. De topsnelheid varieert van 120 mph tot 150 mph.

De Model Y krijgt uiterlijk veel herkenbare Tesla-trekjes. Zo loopt ook deze keer de voorruit over het dak door, herken je het familiegezicht op de neus en zakken de handgrepen automatisch in de deur. Binnenin herken je de Tesla als een Tesla dankzij het gigantische scherm. Uiteraard wordt ook deze Tesla van de laatste veiligheids- en autonomietechnieken voorzien. Op het gebied van rijhulp kan de koper van een Model Y op onder andere autobrake, forward collision warning en side collision warning rekenen. In tegenstelling tot de Model 3 kan de Model Y (optioneel) zeven passagiers meenemen.

Bent u na het lezen van dit artikel benieuwd naar de Lease mogelijkheden van de verschillende Tesla-modellen? Wij hebben een aantal modellen uit voorraad leverbaar. Neem dan contact op met één van onze collega’s en ze helpen u graag verder.

Het volledige artikel kun u op Autoweek lezen.