Tips om zelf op natuurijs te schaatsen

Tips om zelf op natuurijs te schaatsen

Vitaliteit is voor onze sponsor Friesland Lease een erg belangrijk thema, wat betekent dat Team IKO en Friesland samen proberen om Nederland wat meer in beweging te krijgen. Nu het bijna in heel Nederland is gaan vriezen bestaat er een realistische kans dat er geschaatst kan worden op natuurijs. Met de volgende tips van Team IKO komt u goed beslagen ten ijs.

Tip 1: regel goed materiaal

Op botte schaatsen kan zelfs Jorien Ter Mors niet hard schaatsen. Goed materiaal is dan ook cruciaal om plezier te halen uit het schaatsen. Laat u schaatsen slijpen, en doe beschermers om u ijzers als u een stukje gaat klunen, dan blijven ze ook scherp. Heeft u weinig ervaring? Koop dan stevige schoenen, bijvoorbeeld met een hoge schoen zodat u makkelijk in balans blijft staan.

Tip 2: remmen

De eerste les bij de jeugd is niet voor niets: remmen. Want leuk als u hard kan schaatsen, maar wil u zonder kleerscheuren weer thuis komen, is remmen wel een belangrijke vaardigheid. De pizza-punt tactiek, ook wel bekend van het skiën, biedt uitkomst. Duw uw hakken naar buiten en kom langzaam tot stilstand. Scherpe schaatsen zorgen er voor dat u ook beter kan remmen (zie tip 1).

Tip 3: de schaatshouding

De juiste schaatshouding is van essentieel belang bij het schaatsen. Dit geldt overigens niet alleen bij recreatieve schaatsers maar ook met de schaatsers van Team IKO besteden we veel aandacht aan de houding. Eén van de oorzaken van de progressie van Lennart Velema bijvoorbeeld is het verbeteren van zijn houding: hij zit dieper dan eerst en rijdt mede daardoor nu onder de 35 seconden op de 500 meter. En dit geldt ook voor de recreatieve schaatser. Duw de knieën naar voren en de heupen naar beneden (richting het ijs). Daarmee word u stabieler en kan u beter afzetten.

Tip 4: gebruik een stoel voor balans

Het is geen schande om een hulpmiddel te gebruiken zoals een stoel of een schaatsrekje. Daarmee ontstaat er veel meer balans en kan u veel makkelijker voortbewegen. Daardoor krijgt u gelijk veel meer plezier in het schaatsen en leert u stap voor stap balans bewaren.

Tip 5: bocht

Begin pas aan de bocht en het zogenaamde ‘pootje over’ of ‘overstappen’ als u genoeg balans heeft op uw schaatsen. U kan ook prima door de bocht zonder overstappen. Heeft u genoeg balans en stabiliteit op 1 been, dan is het makkelijker om aan de bochten techniek te beginnen.

Wij helpen u graag op weg!

Friesland Lease is duurzaam, innovatief, vitaal én trotse sponsor van Team IKO. Wil u ook geen topprestatie missen van de schaatsers van Team IKO? Kijk op de website van Team IKO. Heeft u naar aanleiding van het artikel van Martin en Erwin ten Hove, schaatscoaches van Team IKO, nog vragen? Neem contact op met Friesland Lease. Wij helpen u graag op weg!