Tips voor goede voornemens vasthouden

Tip 1: wees realistisch 

 Neem niet te veel hooi op uw vork, als u een te groot doel voor uzelf opstelt is het alleen maar moeilijker om het doel te kunnen behalen. Neem eerst een kleiner doel en zodra u die heeft behaald, kunt u een volgend tussendoel opstellen.  

Tip 2: vertel iemand uw voornemens  

 Als u uw goede voornemens vertelt aan iemand, geeft dat extra motivatie om uw goede voornemen vol te houden. Het kan eng zijn om uw goede voornemen te vertellen aan iemand, de persoon weet dan ook als het mislukt is. Deze mensen kunnen jou daarna ook helpen om uw doelen te bereiken, door bijvoorbeeld samen met u te gaan lopen of u niet in de verleiding te brengen om te snoepen.  

Tip 3: zet slimme doelen 

 Slimme doelen zorgen er vooral voor dat je het succes van je doel kan meten. De doelen moeten niet te vaag worden, laat duidelijk zien wat uw doel is. Deze doelen zijn makkelijker te bereiken, dan de doelen die erg breed zijn. U weet precies wat er moet gebeuren om het doel te bereiken en uzelf te kunnen belonen. 

 Om lekker in uw fel te zitten is gezond leven erg belangrijk, maar hoe kunt u gezond leven. Hieronder volgen tips die u kunnen helpen om gezonder te kunnen leven.  

Tip 1: eet gezond 

 Als u gezond eet zorg u goed voor zichzelf. Als u de schijf van 5 gebruikt verkleint u de kans op onder andere hart- en vaatzieken en kanker. Ook zorgt u met de schijf van 5 dat u alle voedingstoffen binnenkrijgt die uw lichaam nodig heeft. 

Tip 2: blijf op gezond gewicht 

 Met een gezond loopt u minder snel gezondheidsrisico’s dan mensen met onder of overgewicht. U heeft bijvoorbeeld minder kans op diabetes type 2, hart- en vaatziekten en gewrichtsproblemen. Ook zit u met een gezond gewicht lekkerder in uw vel en voelt u zich fitter.  

Tip 3: Beweeg regelmatig 

Voor een gezond leven is bewegen gezond. Hoeveel u het beste kunt bewegen is afhankelijk van uw leeftijd. Het advies voor een volwassene is minstens 150 minuten matige of zwaar intensieve inspanning per week en 2x per week spier- en botversterkende activiteiten. Voorbeelden kunnen zijn een stukje wandelen, tuinieren of een blokje fietsen, zowel op een normale fiets als op een e-bike.  

 Wilt u zelf een vitaliteitscheck doen, bezoek daarvoor de website van Refital.

 Bron: Psyned & Voedingscentrum