Tips voor het vervoeren van uw kerstboom

Niet alleen losse naalden op de achterbank

Wanneer u een kleine kerstboom heeft gekocht is de kans ontzettend groot dat u deze gewoon achter in de kofferbak zal vervoeren. Een kwestie van de achterbank plat, boom er in en met een trots gevoel op weg naar huis. Dat u daarna de auto moet ontdoen van de losgekomen naalden neemt u waarschijnlijk voor lief. Maar dat is niet het enige wat u in uw auto kunt terugvinden. Zeker wanneer u uw boom gelijk bij de gaard koopt, komt hij waarschijnlijk vers van het land en heb je de grootste kans op insecten. Als de boom al een tijdje in de winkel stond, zal een deel van de beestjes al vertrokken zijn. Meestal wordt uw auto niet direct een nieuw insectenparadijs, maar een kans op een flinke spin in uw auto, kan al voor een hoop gedoe en ellende zorgen.

Kofferbak te klein, of boom (te) groot

De kans bestaat natuurlijk ook dat uw boom niet in de kofferbak past. Een mogelijke oplossing kan zijn dat u deze wel in uw auto vervoerd maar deze laat uitsteken, maar mag dat?! Een gewaarschuwd mens telt voor twee, want ook met uw verse kersboom heeft u te maken met een aantal regels. Een boom – of ander ondeelbaar voorwerp – mag aan de zijkant van de auto 20 centimeter uitsteken, bijvoorbeeld als je de boom via de zijruit naar buiten laat. Aan de achterzijde mag een kerstboom of ander ondeelbaar voorwerp maximaal een meter uitsteken. Dat mag ook uit een (deels) geopende achterklep. Wanneer de boom verder dan een meter uitsteekt, loopt u toch kans op een boete van 140 euro of meer. Ook wanneer bijvoorbeeld het kenteken niet goed leesbaar is doordat de kerstboom er overheen hangt, kost dat maximaal 149 euro.

Dan maar het dak op?

Niet alle auto’s zullen de mogelijkheid hebben, maar u kunt altijd kijken of de boom niet beter op uw auto kunt binden. Een bijkomend voordeel is dat je dan de kans hebt dat de beestjes en insecten uit de boom waaien tijdens het rijden. Ook heb je dan geen naalden in je auto – al ruiken die wel aangenaam. Een nadeel is natuurlijk dat het dak en de lak kan beschadigen. Mocht u de boom op uw dak willen bevestigen, neem hier dan ook bewust de tijd voor. Veiligheid staat nu eenmaal voorop en u wilt uw kerstboom liever niet verliezen. U kunt hierbij het beste gebruik maken van spanbanden, zodat de boom niet naar voren schuift tijdens het rijden.

()

De gouden oplossing

Liever geen naalden rapen, schrikken van een spin in de auto of knutselen met spanbanden. Dan is het regelen van een aanhanger de gouden tip. Zo blijft uw auto netjes, en kunt u alsnog thuis genieten van een échte kerstboom in de woonkamer. Natuurlijk is laten bezorgen (of toch kiezen voor een kunstboom) ook altijd nog een fijne optie.

Bron: Topgear, ANWB, AD