Tips voor uw auto in deze hitte

Het effect van de hitte

Warmte vermoeidheid en concentratieproblemen kan veroorzaken? Rijden in een wagen met een te hoge binnentemperatuur heeft eenzelfde risicofactor als rijden onder invloed van alcohol. Een interieurtemperatuur van 35°C komt volgens diverse studies overeen met 0,5 promille alcohol in het bloed. Volgens Amerikaans onderzoek zouden chauffeurs ook agressiever en prikkelbaarder worden in het verkeer.

Tip 1 – (Vooraf) doorluchten

Wanneer uw auto een tijdje in de zon staat wordt het al snel ontzettend heet. Het kan soms voelen alsof u een sauna instapt. Het belangrijkste is om deze hitte uit de auto te halen. Dat kan door de deuren of ramen tegen elkaar open te zetten. Door een klein stukje met de auto te rijden wordt de luchtcirculatie groter en kan de warme lucht iets sneller ontsnappen. Ook tijdens de rit is dit raadzaam.

Tip 2 – Een zonnescherm is altijd handig

Vooral donkere delen zoals het dashboard en donkere bekleding houden de warmte al snel vast en worden daardoor ontzettend heet. Door direct zonlicht te beperken kan de temperatuur minder snel oplopen. Een zonnescherm aan de buitenkant van de auto kan hiervoor een goede oplossing zijn. Heeft u deze niet, dan werkt een handdoek of deken ook. Ook zijn zonneschermen voor de achterruiten ook een aanrader.

Tip 3 – Parkeer in de schaduw

Vrij voor de hand liggend deze tip, maar het kan al snel een paar graden schelen. Houd er wel rekening mee dat de schaduw verschuift.

Tip 4 – Zet de airco niet te koud

Maak het temperatuurverschil met buiten niet te groot. Een groot verschil tussen buiten- en binnentemperatuur is niet aangenaam en ook niet heel gezond. Geen (goed werkende) airco: zet dan ramen deels tegenover elkaar open. Dit vergroot de luchtcirculatie

Tip 5 – Water en een paraplu

Zorg er voor dat u zelf altijd goed gehydrateerd blijft tijdens deze warme dagen. Voldoende drinken is daarbij belangrijk, zeker als een auto zo warm is of u in een file komt te staan. Ook een paraplu is handig wanneer u toch strandt met uw auto. De paraplu kan werken als zonnescherm, en geeft u de mogelijkheid om niet in de hete auto te wachten op hulp.

Tip 6 – Bandencheck

Warme lucht zet uit, het is raadzaam om deze dagen dus wat vaker de bandenspanning te controleren. Vooral als de auto veelal buiten staat. Mocht de bandenspanning te hoog zijn is het handig om wat lucht uit de banden te laten lopen.

We hopen dat we u met deze tips een iets comfortabelere rit kunnen geven in deze warmte.

Bron: Vab, Autoblog