Upcoming: Nissan ARIYA

Al sinds 2010 scherp

Met de succesvolle LEAF maakt Nissan sinds 2010 al indruk op het speelveld van volledig elektrische auto’s. Er gingen inmiddels 500.000 elektrische Nissans ‘over de toonbank’. De ARIYA is de nieuwste volledig elektrische Nissan en is boven de Leaf gepositioneerd. De cross-over is iets meer dan 4,5 meter lang maar komt dankzij zijn SUV-trekjes ook letterlijk boven de Leaf uit. Het is een volwaardige vijfzitter die ook nog eens 466 liter aan bagageruimte biedt. Via de 60/40 neerklapbare achterbank is de ARIYA in een handomdraai nog praktischer te maken. Ook op het gebied van veiligheidsuitrusting en technologie heeft de ARIYA bovengemiddeld veel in huis voor een auto uit de compacte middenklasse.

ARIYA voor ‘iedereen’

De Nissan ARIYA onderscheidt zich ook met een aantrekkelijke vanaf prijs van € 47.390 of € 539 (per maand, Operational Lease). Daarvoor krijgt de bestuurder een ARIYA Advance met riante standaarduitrusting en 160 kW (217 pk) sterke elektromotor, gevoed door een 63 kWh-batterij. Dat is goed voor een actieradius van 360 kilometer (WLTP). Ook de prestaties zijn om over naar huis te schrijven. Een sprint van 0 naar 100 km/h neemt slechts 7,5 seconden in beslag. De topsnelheid bedraagt 160 km/h.

e-4ORCE vierwielaandrijving

Nissan introduceert met de ARIYA ook e-4ORCE: een geavanceerd vierwielaandrijvingsysteem met twee elektromotoren die meer koppel, stabiliteit en wendbaarheid biedt op bijna elke ondergrond. Een moderne aandrijflijn die het gevoel van maximale controle geeft, waardoor elke rit naar een hoger plan wordt getild. e-4ORCE heeft de mogelijkheid om 100% van het motorvermogen van de voor- naar de achterwielen te sturen, wat bijdraagt aan een nauwkeurige besturing en meer vertrouwen, terwijl afzonderlijk wielkoppel vrijwel elke mate van onder- en overstuur tegengaat. Het systeem controleert ook de beweging van het voertuig als de remmen worden gebruikt, wat resulteert in een soepele en stabiele rijervaring.

Verwacht in de zomer

De marktlancering van de ARIYA wordt verwacht in de zomer van 2022.

Bron: Nissan, Autoweek