Kerstmarkt in Duitsland bezoeken? Vergeet uw milieusticker niet!

Waarom een milieusticker?

Als u naar stedelijke gebieden in Duitsland gaat met de auto is het goed om een Umwelt-sticker te bestellen. Elke auto heeft een milieusticker nodig, dus ook elektrische modellen.

Op de website van de Duitse Umweltbundesambt vindt  u een actueel overzicht van alle steden met een Umweltzone.

Welke sticker heb ik nodig?

Let op, ook een dieselverbod op bepaalde plekken

Daarnaast kunnen steden voor bepaalde straten of wijken een dieselverbod of een diesel- en benzineverbod (verbod op bepaalde diesel- of benzinevoertuigen) instellen. Tot nu toe hebben slechts enkele steden een dieselverbod ingevoerd:

Berlijn: Verbod dieselvoertuigen t/m Euro 5 – in een aantal verspreid gelegen straten. Die straten worden met borden aangegeven.

Darmstadt: Verbod dieselvoertuigen t/m Euro 5 en benzinevoertuigen t/m Euro 2 – Hügelstraße en Heinrichstraße.

Hamburg: Verbod dieselvoertuigen t/m Euro 5 – Stresemannstraße tussen Kaltenkircher Platz en Neuer Kamp, en Max-Brauer-Allee in Altona tussen Chemnitzstraße/Gerichtstraße/Julius-Leber-Straße en Holstenstraße. Met borden aangegeven. In de Stresemannstraße geldt het verbod niet voor personenauto’s. Voor actuele informatie zie hamburg.de/luftreinhaltung en hamburg.de/durchfahrtsbeschraenkungen.

Stuttgart: Verbod dieselvoertuigen t/m Euro 4 – in de gehele bestaande milieuzone met uitzondering van enkele wegen die met ‘Zufahrt zu … frei’ aangegeven worden. Verbod dieselvoertuigen t/m Euro 5 – in een gedeelte van deze zone, de ‘kleine milieuzone’ genoemd. Voor meer informatie en kaartjes van de zones zie stuttgart.de/diesel-verkehrsverbot. Uitbreiding van de maatregelen wordt bestudeerd.

De zones worden in de regel met een verbodsbord aangegeven met daaronder voor welke voertuigen het verbod wel of niet van toepassing is.

Waar te plakken

De milieusticker dient u (van binnenuit de auto) rechts onderaan van de voorruit te plakken. Dat is aan de passagierszijde. Het verkeerd aanbrengen van de sticker kan een boete van rond de 80 euro betekenen.

Bestel de sticker online of koop hem in de ANWB-winkels of bij GWK Travelex