Volkswagen ID.3 opladen: laadtijd voor 100 kilometer rijbereik

Volkswagen ID.3 opladen: laadtijd voor 100 kilometer rijbereik

U kunt de Volkswagen ID.3 opladen met 100 kW. Dat klinkt indrukwekkend, maar wat betekent dat in de praktijk? Autoweek stapt achter het stuur van de Volkswagen ID.3, rijden naar de snellader en komen terug met antwoorden.

Snelladen

Allereerst een korte uitleg over snelladen. Als een elektrische auto een laadvermogen van 100 kW ondersteunt, wil dat niet zeggen dat hij de hele tijd oplaadt met 100 kW. In de regel is het zo dat u eerst de maximale snel laadtijd krijgt, maar dat de auto het laadvermogen langzaam afbouwt naarmate de accu voller wordt.

Dat is bij het opladen van de Volkswagen ID.3 net zo: eerst gaat het heel snel en vervolgens steeds iets trager. Wees gerust: dit hoort zo. Sterker nog: de Volkswagen ID.3 laadt langer snel dan veel andere elektrische auto’s. U kunt wel stellen dat de Volkswagen ID.3 goed is in snelladen. Niet zo goed als de Tesla Model 3, natuurlijk, maar wel even goed of beter dan de rest van het elektrische wagenpark.

Volkswagen ID.3 Volkswagen ID.3 Friesland lease

Volkswagen ID.3 opladen: steeds iets langzamer

Autoweek plugt in bij een nieuw snellaadstation van Shell Recharge dat 175 kW ondersteunt. In de test wordt bijgehouden hoe lang het duurt om de ID.3 van genoeg stroom te voorzien om 100 kilometer te rijden. Daarbij is uitgegaan van een stroomverbruik van 16,3 kWh/100 km. Die waarde komt uit de Volkswagen ID.3 actieradiustest naar voren.

In totaal duurt het 46 minuten om een actieradius van 300 kilometer te rijden. Maar dat is niet de belangrijkste conclusie. Kijk liever naar de oplopende laadtijden. Hieraan ziet u duidelijk dat het opladen in het begin sneller gaat en trager naarmate de accu voller wordt. Voor de laatste 100 kilometer duurt het opladen zelfs dubbel zo lang (11 versus 21 minuten voor 100 kilometer)!

Advies

Stapt u ook in de Volkswagen ID.3? Autoweek raadt u het volgende aan: in het geval van snelladen, laadt tot de accu voor 70% gevuld is en ga daarna weer op weg. Op voorwaarde dat er genoeg snelladers op uw route staan.

Wij helpen u graag op weg

Ook net als ons enthousiast over de prestaties van de Volkswagen ID.3? Stap over en stap in! Bovendien profiteert u van de groepsvoordeel campagne bij Friesland Lease. Naast direct rijden met 8% bijtelling kiest u uw eigen extra voordeel. Kijk op de voorraadpagina voor meer informatie en rij direct weg! Nog vragen? Neem contact op met Friesland Lease. Wij helpen u graag op weg!