Nieuws

De voordelen van privé leasen

Iedereen zegt: “het voelt nét als een eigen auto.” Ontdek in onze blog waarom steeds meer mensen kiezen voor de voordelen van privé leasen. Lysanne, Mobiliteitsadviseur Privé Lease legt het u uit. 

Blog
5 oktober 2023

Ja, dat het lekker van de tong rolt, heeft ze zelf ook door. Lysanne de Vries van Friesland Lease. Aangenaam. Mobiliteitsadviseur op het gebied van privé lease. Opgegroeid tussen de kentekenplaten en de brandstoftanks van het autobedrijf van haar vader en zelf de trotse chauffeur van een Peugeot 208. “Knalgeel, want ik wil wel een beetje opvallen. Als we het doen, dan doen we het ook goed.”

Die attitude is ook leidend voor haar dagelijkse werkzaamheden op kantoor in Drachten, waar ze allerhande vragen binnenkrijgt over de mogelijkheden van leasen op persoonlijke titel. De gesprekken die Lysanne voert, zijn vaak van een heel andere aard dan haar collega’s op de afdeling zakelijk. “Bij zakelijke lease is het vaak een hamerstuk. Er is een zak geld beschikbaar vanuit werk, dus dat wordt op een andere manier uitgegeven. De gebruiker heeft al een auto op het oog, de aanvraag wordt goedgekeurd, klaar. Privé lease is precies wat het woord al zegt: privé. Het is je eigen geld, dat kan je maar één keer uitgeven.”

Ontzorgd

Dus vragen Lysanne en haar collega Jeroen door. Waar woont u, met wie woont u daar, hoe veel reist u, heeft u een studieschuld, hoe gaat u het liefst op vakantie, heeft u kinderen – of een kinderwens? “Een ouder echtpaar dat met de caravan op vakantie gaat, heeft hele andere behoeften dan iemand die net is afgestudeerd en voor zijn werk niet langer op de bus of trein wil zijn toegewezen. Maar beiden willen wel weten waar ze aan toe zijn. En dat is het mooie van privé lease: een vast bedrag per maand, onderhoud, pechhulp en verzekeringen inbegrepen. Ontzorgd rijden, noemen we dat.”

In een leaseauto rijden is ook zeker niet meer voorbehouden aan de oudere generatie. “Ik denk dat onze jongste rijder uit 2003 komt. Die googelen wat rond, komen via de Consumentenbond op onze actie rond de Kia Picanto en zeggen: dat wil ik ook.” Zo komen ze in contact met Lysanne en duikt zij in het financiële plaatje. “De klant wordt van tevoren getoetst. Inkomen, studieschulden, BKR-registraties, het wordt allemaal meegenomen. Ik zeg ook altijd: denk eraan, als u binnen de komende vijf jaar een huis gaat kopen zit u met de hypotheekkosten. Maar ik merk dat de meeste jongeren het heel goed uitgezocht hebben. En tja, als iemand nog bij zijn ouders woont en op korte termijn geen plannen heeft voor een eigen woning – maar wél graag ontspannen wil rijden – dan is een leaseauto zeker een optie.”

Want een paar honderd euro per maand klinkt voor sommigen als veel geld, maar als iemand bedenkt wat die er allemaal voor terugkrijgt wordt het al een heel stuk draaglijker. Lysanne rekent voor wat er allemaal bij die prijs is inbegrepen: rente, afschrijving, onderhoud en reparatie, schadeverzekering, rechtsbijstandverzekering, pechhulp, vervangend vervoer, bandenvervanging. Bij een koopauto zijn dat vaak ‘verborgen’ kosten die men niet meteen in het financiële plaatje meeneemt, tot het moment dat iemand bij de garage de portemonnee moet trekken. Met privé lease weet u tot de cent nauwkeurig waar u aan toe bent. Bovendien zijn de kosten overzichtelijk te spreiden over de gehele looptijd, in plaats van een grote uitgave vooraf.

De goede huisvader

Natuurlijk, privé lease kent zo zijn beperkingen ten opzichte van een koopauto. U zult hem niet felroze kunnen spuiten of van een dikke spoiler voorzien en aan het eind van de leaseperiode (doorgaans zo’n 5 jaar) zult u de sleutels weer in moeten leveren. “Of hem overkopen, dat kan natuurlijk ook” weet Lysanne er nog snel bij te vermelden.

Dat wil echter niet zeggen dat het niet voelt als een eigen auto. “Men is er echt zuinig op, meer nog dan bij een zakelijke lease. Dat merken we ook aan het einde. De zakelijke auto heeft veel meer gebruikssporen. Denk aan sigarettenrook, gevulde prullenbakjes. ‘Hij is toch van de baas.’ Een privé rijder haalt hem nog even door de wasstraat, gaat er met de stofzuiger doorheen – kortom: wil hem net zo inleveren als hij of zij hem gekregen heeft. De goede huisvader, noemen we het ook wel.”

Bewust rijden

En of je nou daadwerkelijk een huisvader bent, een starter of een pensionado, er valt bij Friesland Lease genoeg te kiezen. Alleen als het gaat om volledig elektrisch rijden moet Lysanne haar klanten helaas teleurstellen: de prijzen liggen daarvoor nog te hoog om aantrekkelijk te zijn voor privé lease. Het blijft wachten op een nieuwer, kleiner segment. Maar er zijn alternatieven. “We hebben nu een aanbieding voor een Ford Kuga Plug-in Hybrid. Als je een beetje bewust wil rijden is dat een hele mooie én haalbare manier.

Dus ja, als u het haar vraagt is een privé leaseovereenkomst de moeite waard. Natuurlijk, voor hetzelfde bedrag kunt u ook een goedkoop tweedehandsje in de verkoop vinden. Maar zorgeloos zonder verborgen kosten de weg op kunnen én genieten van de voordelen van een recent model, is ook wat waard. “De grootste verzuchting die ik hoor: ‘Oh wat heerlijk…we kunnen eindelijk een keer nieuw gaan rijden!’ ”