Fastned wil fors uitbreiden

Veel elektrische auto’s op de weg

Fastned profiteert enorm van de toename van het aantal elektrische auto’s op de weg. Niet alleen in Nederland, maar ook elders in Europa. In het eerste kwartaal van dit jaar zag het bedrijf zijn omzet met 186 procent toenemen, wat voor het bedrijf een mooi haakje was om een uitbreiding van zijn snellaadnetwerk aan te kondigen. Eind dit jaar wil Fastned minimaal 253 laadstations hebben, maar daar blijft het niet bij. Het bedrijf kijkt nu namelijk verder vooruit en zegt in 2030 namelijk 1.000 snellaadstations te willen hebben.

Snel groeien

De beoogde uitbreiding gaat hard. Heel hard. Nog voor het eind van 2024 moet het snellaadnetwerk van Fastned uit 400 stations bestaan. Daar heeft het bedrijf naar eigen zeggen een extra financiering van €50 miljoen tot €75 miljoen voor nodig. Na 2024 moet het netwerk van Fastned met jaarlijks gemiddeld 100 snellaadstations uitgebreid worden, met als voorlopige einddoel om in 2030 in totaal 1.000 laadstations te hebben.

Capaciteit verhogen en full-service

Eerder dit jaar meldde het bedrijf al dat het niet alleen het aantal laadstations wil vergroten, maar dat het ook de capaciteit van zijn stations wil verbeteren. Een snellaadstation van Fastned had in 2021 gemiddeld vier laders. In 2025 moet het gemiddeld aantal laders per station op zes stuks liggen en in 2030 op acht. Fastned zegt geleidelijk aan ook nieuwe markten te willen verkennen. Daarbij geven ze logischerwijs prioriteit aan landen waar veel nieuwe EV’s worden verkocht. Later dit jaar opent Fastned zijn eerste Fastned Shop op het laadstation in Brecht tussen Antwerpen en Rotterdam. Hier gaat het bedrijf broodjes en koffie verkopen, een eerste stap in de richting van een zogeheten full-service laadstation.

Mag Fastned dan winkeltjes openen bij zijn laadstations? Zeker. In 2019 werd Fastned in zijn hoger beroep tegen de Nederlandse staat in het gelijk gesteld door de Raad van State. Het ging om een besluit van de Minister van Infrastructuur en Milieu, waarin er geen vergunning werd toegekend om een winkel en toiletten bij zijn stations te plaatsen.

Benieuwd naar elf weetjes over het snelladen? Of binnenkort op vakantie met uw EV? Lees dan gerust hier verder. 

Bron: AutoWeek