Geen waterstof tanken, maar tank wisselen

Zoektocht naar waterstoftankstations

Auto’s op waterstof kunnen een interessant alternatief zijn voor wie fossielvrij wil rijden, maar geen zin heeft in wachten tijdens het bijladen van een accu. Een waterstofauto is namelijk binnen een paar minuten alweer gevuld. Op dit moment brengt het alleen nog de uitdaging mee om een waterstoftankstation in de buurt te vinden. Dat probleem wil NamX wegnemen door met een auto te komen waarin gevulde waterstoftanks kunnen worden geplaatst. Zo kan waterstof in theorie overal worden gedistribueerd en hoeft u niet langer naar een waterstoftankstation te rijden. Met de HUV blikt NamX vooruit op een toekomst waarin dat realiteit wordt.

HUV

De opvallend vormgegeven SUV is een ontwerp van Pininfarina. De HUV heeft een opvallend front met een grille die wellicht enigszins aan Genesis doet denken en waarin de X-vorm een verwijzing naar de merknaam is. De achterzijde is zonder meer unieker. De zes ‘gaten’ die achter een doorzichtig paneel zitten, zijn het opvallendst. Die zitten er niet voor niets, hierin kunt u namelijk gevulde waterstoftanks schuiven om de auto bij te ’tanken’. Een brandstofcel zorgt er vervolgens voor dat er elektriciteit wordt gegenereerd. Gewoon direct bijtanken bij een waterstoftankstation is ook mogelijk.

NAMX

NamX toont in september in Parijs een meer productierijpe versie van de SUV, maar kan al wel vast melden dat er in ieder geval twee varianten verschijnen. Een achterwielaangedreven uitvoering die 300 pk levert, in 6,5 seconden van 0 naar 100 km/h speert, met een topsnelheid van 200 km/h. Een sportievere ‘GTH’ gedoopte versie krijgt vierwielaandrijving en is goed voor 550 pk. Daarmee is de sprint naar 100 km/h in 4,5 seconden gepiept en kun je tot 250 km/h blijven versnellen. Over het rijbereik, toch ook interessant, laat NamX zich nog niet uit. Richtprijzen zijn er al wel: het basismodel gaat zo’n €65.000 kosten, de GTH €95.000. In 2025 moet het zover zijn, maar geïnteresseerden kunnen nu alvast een reservering plaatsen.

Eerste beelden

Benieuwd naar de HUV van NamX, bekijk hier de presentatie terug:

()
Bron: Autoweek, NamX