Innovaties ontdekken: Waterstof

Onder de rook van het waterstoftankstation

“Ik woon in Groningen, vlak bij één van de waterstoftankstations die Nederland rijk is. Het trok mijn nieuwsgierigheid, het was anders en het is een nieuwe techniek. Vanuit hier ben ik mij verder gaan verdiepen in het rijden op waterstof” aldus Marcel. Friesland Lease startte zo’n vijf jaar geleden met de eerste waterstofauto’s in de lease. “Dat was toen vrij spannend, je wist nog niet goed wat de markt kon gaan doen. Inmiddels rijden er bijna 20 waterstofauto’s rond bij onze klanten die met hun onderneming vaak zelf ook vooroplopend zijn met betrekking tot duurzaamheid.”

Dappere strijders

We zeggen het wel vaker, rijden op waterstof is nog écht pionieren. Er zijn nog maar weinig waterstofpersonenauto’s op de Nederlandse markt. Qua kosten is rijden op waterstof vergelijkbaar met rijden op benzine. Een bijkomend voordeel is een lage fiscale bijtelling en zonder de grens die wel bij elektrische auto’s geldt. Zo is de bijtelling bij waterstof auto’s is in 2022: 16% over de gehele fiscale waarde. Bij elektrische auto’s is dat 16% tot € 35.000 en daarboven 22%.

“Daarnaast vraagt het wel een andere rijstijl dan wanneer er met een benzine- of dieselauto gereden wordt. Je moet écht je route plannen en zorgen dat er een waterstoftankstation in de buurt is.” geeft Marcel aan. “Maar de oplossingen en voordelen zijn ook groot, net als de actieradius. Je rijdt zo 500 tot 600 km op 1 tank, en daarnaast is je tank ook in vijf minuten weer vol. Daarbij is de uitstoot van de auto natuurlijk minimaal. Er komen geen schadelijke stoffen vrij, de enige uitstoot die er is, is waterdamp. Dus ook van fijnstof is geen sprake. Ja oké, waterstof moet ook geproduceerd worden, maar ondanks dat is het een groene oplossing die beter is dan rijden op diesel of benzine.”

Elkaar ondersteunen en verder helpen

De waterstofrijders weten elkaar onderling goed te vinden, er zijn namelijk verschillende forums en websites waar informatie wordt gedeeld over: het rijden op waterstof, welke tankstations eventueel een storing hebben of een upgrade krijgen, waar nieuwe tankstations bijkomen en welke technische ontwikkelingen er zoal zijn.

Afkijken bij Duitse vooroplopers

Opvallend is dat in Duitsland het netwerk aan waterstoftankstations al een stuk uitgebreider is. Het is een ware voorloper op dat gebied en het groeit ook nog steeds. Marcel hoopt dat in Nederland ook nog wat meer energie in waterstof wordt gestopt. “Wanneer er meer modellen beschikbaar komen of de regering wellicht iets extra kan doen voor het rijden op waterstof, dan is dat een goed alternatief voor rijden op benzine en diesel. Dan zullen meer mensen de overstap naar waterstof durven maken.”

Benieuwd of het rijden op waterstof interessant voor u is? Neem gerust contact met ons op.

Hyundai-Nexo-Friesland-Lease