Tweedehands elektrische auto’s doen het beter dan benzine auto’s

Tweedehands elektrische auto’s doen het beter dan benzine auto’s

Tweedehands elektrische auto’s doen het beter dan benzine auto’s: de afschrijving van de e-auto wordt de laagste van alle auto’s. Uit een nieuwe studie blijkt dat het wel goed zit met de restwaarde van e-auto’s. Vanaf 2025 zal de afschrijving op elektrische auto’s al lager zijn dan die op vergelijkbare benzinewagens.

Onzekerheid over de restwaarde

Lange tijd was het een van de grote onzekerheden in het leven van bezitters van elektrische auto’s: hoe hoog is de restwaarde als ik hem straks verkoop? Doordat niet duidelijk was hoe de accu – veruit het duurste onderdeel van de wagen – zich zou houden na een paar jaar intensief gebruik, liet de inruilwaarde zich lastig bepalen. Maar er is goed nieuws, melden economen van ING in een studie naar de restwaarde van e-auto’s: in 2025 zal de afschrijving van dit type auto lager zijn dan die van vergelijkbare benzine- of dieselwagens.

Verschil in waarde met benzine/diesel

Wie volgend jaar een e-auto koopt, krijgt er na vijf jaar waarschijnlijk meer voor terug dan wanneer was gekozen voor een vergelijkbare benzine of diesel. Deze hogere restwaarde kan een belangrijke bijdrage leveren aan de verdere groei van elektrisch rijden, zegt sectoreconoom en opsteller van het rapport Max Erich. ‘Leaseprijzen dalen als een auto minder afschrijft. Dat helpt e-auto’s in de concurrentie met benzine- en dieselwagens.’

Na 5 jaar

Na vijf jaar gebruik zullen elektrische auto’s 40 tot bijna 50 procent waard zijn van het bedrag dat op het bordje in de showroom stond vermeld. Dat is beter dan hun benzinebroeders, die na vijf jaar gemiddeld nog maar 35 tot 42,5 procent van de oorspronkelijke waarde hebben. En al helemaal beter dan diesels, die nog maar 27,5 tot 35 procent opleveren.

Wil u het gehele artikel lezen? Dat kan hier.

Contact

Bent u na het lezen van dit artikel benieuwd naar de Elektrische Lease mogelijkheden bij Friesland Lease? Of wilt u lezen over onze ervaringen met elektrisch rijden? Neem dan contact met ons op!