18 juni 2021

Als berijder van een elektrische auto kunt u bijna niet meer de weg op, zonder een paar handige apps. In deze blog een paar handige tips.

Als berijder van een elektrische auto kunt u bijna niet meer de weg op, zonder een paar handige apps.

En mocht u (binnenkort) ook nog eens naar het buitenland willen gaan, dan zijn een aantal apps écht onmisbaar.

In onderstaande blog hebben onze Mobiliteitsexperts een handig overzicht gemaakt van een aantal essentiële – & (persoonlijke) favoriete apps. Op basis van deze ‘app-tips’ krijgt u o.a. antwoord op de volgende vragen:

 • welke Laadpas kunt u het beste gebruiken in het buitenland en waar kunt u diverse oplaadlocaties vinden?
 • Wat is een handige routeplanner zodat u vooraf uw (laad)route alvast handig kunt bepalen/inrichten?
 • En met welke apps kunt u bijvoorbeeld makkelijk zoeken en/of filteren op prijs, stekkertype en oplaadsnelheid.

Kortom een aantal zeer handige apps die volgens ons onmisbaar zijn voor berijders van elektrische auto’s.

Uiteraard starten we in deze blog als eerste met de Friesland Lease Berijder App. Want als u naar het buitenland gaat heeft u via de app altijd toegang tot onze service.

Mocht je deze nog niet hebben gedownload – klik dan hier

Met onze filosofie: ‘ontzorgen’ in het achterhoofd zijn wij steeds op zoek naar nieuwe manieren om de afstand tussen u als berijder en ons te verkleinen. De Friesland Lease berijder App biedt u o.a. de mogelijkheid om uw persoonlijke gegevens, uw autogegevens, bekeuringen, brandstofverbruik, ruitschade en CO2 uitstoot in te zien. U kunt tevens mobiel schademelden, snel schakelen met onze hulpdienst en gemakkelijk uw kilometerstand doorgeven. Hiermee kunt u dus op elk moment gebruik maken van onze diensten.

Laden in Binnenland & Buitenland:

Met uw MTC Laadpas kunt u in Nederland laden bij alle openbare laadpalen en snellaadstations.

In het buitenland verschijnen steeds meer openbare laadpalen en (snel)laadstations. Het aantal beschikbare laadpunten kan echter per land sterk verschillen. Dit heeft deels te maken met de dekking van het aantal laadstations, maar ook met het feit dat deze aanbieders nog niet allemaal met elkaar samenwerken.

Daarom is het op dit moment helaas nog niet mogelijk om met één laadpas bij alle verschillende laadstations in het buitenland af te kunnen rekenen.

Voor een bredere dekking in het buitenland adviseren wij u om zelf een laaddruppel van bijv. Plugsurfing aan te schaffen. U heeft dan een back-up laaddruppel bij de hand voor het geval uw laadpas niet wordt geaccepteerd. De laaddruppel van Plugsurfing is helaas (nog) niet te koppelen aan uw account bij ons.

Snellaadstations in Nederland & Buitenland:

Er worden steeds meer nieuwe snelladers geplaatst waar men supersnel kan laden en waar nu ook op verschillende manieren kan worden afgerekend. Het is bij verschillende snellaadstations zoals: Fastned, Shell Recharge en Ionity nu ook mogelijk om met een bankpas/creditcard te betalen. Dat wil zeggen dat de zakelijke rijder naast onze laadpas en een backupdruppel van bijvoorbeeld Plugsurfing nog een extra dekking heeft middels een eigen bankpas of eventuele creditcard.

Let wel op: nog niet alle snelladers bieden deze mogelijkheid aan, maar elektrisch rijden wordt op deze manier steeds comfortabeler.

 • FASTNED 

Fastned is de grootse aanbieder van snellaadstations in Nederland (overigens zijn ook in Duitsland en Engeland de eerste laadstations van Fastned al geopend). Fastned heeft snelladers met verschillende laadvermogens, namelijk 43, 50, 175 en 350 KW. Alle auto’s met een CCS, Chademo of Mennekes AC laadpoort kunnen hier worden opgeladen. U maakt in de FASTNED app een account aan, koppelt de MTC Laadpas en daarna kunt u voortaan met de app het laadproces starten.

Met de app heeft u ook de mogelijkheid om ‘autocharge’ in te schakelen. Hierbij activeert u de zogenaamde voertuigherkenningssoftware. U hoeft dan voortaan alleen de laadkabel van de laadzuil in uw EV te pluggen om het laadproces automatisch op te laten starten. Het is ook mogelijk om het laadproces te starten middels het ‘swipen’ van de MTC Laadpas.

 • SHELL RECHARGE 

Shell Recharge breidt de komende jaren uit met 200 snellaadpalen door heel Nederland. Alle laadpalen zullen een vermogen hebben van 150 kW. Er kan worden geladen met CCS en Chademo laadstekkers.

 

 

 • IONITY 

IONITY is een nieuwe aanbieder van snellaad-infrastructuur door Europa.
Het is een samenwerkingsverband van BMW, Daimler, Ford, Volkswagen, Audi en Porsche.

Ionity plaatst snelladers tot 350kW CCS + Triple chargers op allerlei locaties nabij Europese snelwegen. In Nederland zijn al een aantal stations geopend. U start het laadproces door de MTC Laadpas te ’swipen’. Met de IONITY app kunt u alle beschikbare laadstations vinden.

 

 • ALLEGO 

Allego heeft ook een behoorlijk aantal laad- en snel laadstations in Nederland, België en Duitsland.
Ook bij Allego start het laadproces door de MTC Laadpas te ‘swipen’. Met de SMOOV app kunt u alle beschikbare laadstations vinden.

 

 

Bredere dekking laadpas in buitenland

 • PLUGSURFING –  laadpassen & laadlocaties in Nederland – Buitenland

Met uw MTC laadpas kunt u in het buitenland laden bij een groot aantal laadstations.
Maar voor een nog bredere dekking in het buitenland adviseren wij u om zelf een laaddruppel van Plugsurfing aan te schaffen. Dit kunt u regelen via www.plugsurfing.com. U heeft dan een ‘back-up’ laaddruppel bij de hand voor het geval dat uw MTC Laadpas niet wordt geaccepteerd. Deze laaddruppel is op dit moment helaas (nog) niet te koppelen aan uw account bij ons.

 

 • ELECTROMAPS – laadpas in Spanje

Plugsurfing kent in Spanje echter een minder goede dekking!
Specifiek voor Spanje is het daarom dan raadzaam om een andere pas aan te vragen bij Electromaps. Let op: tussen aanvraag en aanleveren van de Laadpas zit circa 3 weken!

 

 • JUSTPLUGIN –  laadpassen & laadlocaties in Nederland – Buitenland

Deze app geeft daarnaast ook een prima overzicht van alle beschikbare laadstations.

Daarnaast extra interessant – in het kader van duurzaamheid – bij Justplugin kun je namelijk de groene energie die jezelf hebt opgewekt gebruiken om elektrisch te rijden!

 

 

Routeplanner

 • A BETTER ROUTEPLANNER

Met deze app kunt u heel makkelijk een route plannen. Aan de hand van uw type elektrisch voertuig krijgt u een geheel reisplan inclusief diverse laadstops en reisduur.

 

Overige handige apps:

 • EV APP

Geïnteresseerd in een elektrisch voertuig?

De EV App is een onafhankelijke infotool waar u eenvoudig en snel de informatie vindt die u zoekt, zonder eindeloos het internet te hoeven afstruinen. De EV App brengt u in contact met de juiste fora en betrouwbare nieuwsplatforms.

 

 

 • LAADPASTOP10 

Extra info of filteren per land:
Check dan de site van Laadpastop10 hier kunt u namelijk filteren op land!

Volg nieuwe ontwikkelingen op de voet. Laat u inspireren.