15 maart 2018

Het aantal laadstations in Nederland is toegenomen tot 113.630. Daar staan slechts 4.164 tankstations tegenover. En het gat tussen deze twee cijfers wordt steeds groter. Lees er hier meer over!

Laadstations in Nederland nemen toe!

Het aantal laadstations in Nederland neemt snel toe. Sneller nog dan het aantal elektrische auto’s. In januari 2018 waren er in totaal 113.630 laadpunten in Nederland. Daar staan slechts 4.164 tankstations tegenover. Het moet wel gezegd worden dat 80.000 van de laadpunten privaat zijn. De meeste mensen met een elektrische of deels-elektrische auto, hebben thuis immers een laadpaal. Toch zijn er dus ruim 32.000 regulier (semi-)publieke laadpunten. En relatief gezien groeit dit aantal nog sneller dan het aantal elektrische auto’s.

Meer laadstations en minder tankstations

laadstations in nederland fastned friesland leaseHet vinden van een (snel)laadstation is dan ook geen probleem meer. Zeker niet nu aanbieder Fastned fors groeit. Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2016, steeg in hetzelfde van 2017 de afzet met 115% en de omzet met 110%. Deze aantallen zijn dus meer dan verdubbeld. Daarnaast is ook het aantal actieve klanten ongeveer verdubbeld, naar 6.278.

Tegelijkertijd neemt het aantal ‘ouderwetse’ tankstations sinds 2013 langzaam af. We zien natuurlijk al langer dat steeds meer bemande tankstations overgaan tot onbemande tankstations. Het ligt dan ook in de lijn der verwachting dat het aantal tankstations de komende jaren blijft afnemen. Een ouderwets tankstation is immers steeds minder rendabel.

In 2017 passeerden tien snellaadstations van Fastned voor het eerst het operationeel break-even punt. Langzamerhand beginnen laadstations dus wel een rendabele investering te worden. Het lijkt erop dat ze de tankstations gaan vervangen. En dat blijft niet onopgemerkt bij de grote oliebedrijven.

Ook Shell plaatst laadstations in Nederland

Shell heeft nog altijd het grootste marktaandeel in Nederlandse tankstations (19,5%), met 426 stuks. Maar sinds eind 2017 werkt het bedrijf samen met IONITY, een alliantie van onder andere BMW, Ford en Volkswagen. IONITY focust op het plaatsen van snellaadstations langs de belangrijke Europese wegen. De samenwerking tussen Shell en IONITY betekent goed nieuws voor de elektrische rijders. Er komen zo dus nog meer publieke laadstations in Nederland.

Elektrisch rijden wordt dus steeds aantrekkelijker – in alle opzichten. Er komen niet alleen meer laadstations bij, maar ook steeds meer merken elektrische auto’s. Op dit moment zijn veel elektrische voertuigen misschien nog niet ideaal voor lange afstanden. Maar voor de afstand tussen woon- en werkplek zijn ze perfect. En met laadpalen thuis en op het werk, heeft de auto altijd een volle ‘tank’.

Maar elektrisch rijden heeft nog veel meer voordelen, met name voor bedrijven. Wilt u meer weten over de mogelijkheden van elektrisch rijden voor uw bedrijf?

Volg nieuwe ontwikkelingen op de voet. Laat u inspireren.