26 oktober 2020

De Nederlandse autobranche is verbijsterd. Begin oktober werd duidelijk dat De Overheid vooralsnog heeft besloten om de subsidieaanvraag in 2020 voor elektrische, particuliere personenauto’s niet meer mogelijk te maken. Volgens diverse brancheverenigingen betekent dit een ontmoediging voor elektrisch rijden, zij spreken dan ook over een grote teleurstelling.

Dit jaar geen subsidie meer voor nieuwe elektrische auto’s

De Nederlandse autobranche is verbijsterd. Begin oktober werd duidelijk dat De Overheid vooralsnog heeft besloten om de subsidieaanvraag in 2020 voor elektrische, particuliere personenauto’s niet meer mogelijk te maken. Volgens diverse brancheverenigingen betekent dit een ontmoediging voor elektrisch rijden, zij spreken dan ook over een grote teleurstelling.

Razendsnel tempo

Eerder dit jaar werd duidelijk dat de subsidiepot voor 2020 storm liep dit jaar. Het volledige bedrag van 10 miljoen euro die voor subsidie voor nieuwe elektrische auto’s beschikbaar was, is in razendsnel tempo aangevraagd, meldde het RVO afgelopen 9 juli. Vooralsnog konden particuliere rijders, geïnteresseerd in elektrisch rijden, een aanvraag indienen voor subsidie met ingang van 1 januari 2021, als er een nieuwe subsidiepot van 14,4 miljoen euro wordt vrijgegeven. De Overheid heeft besloten dat deze wachtrij niet meer mag toenemen en sluit daarom de mogelijkheid tot nieuwe subsidieaanvragen per 29 oktober.

Volgens staatssecretaris Van Veldhoven is de reden van deze stop goed te verklaren. ‘De subsidiepot van 2021 zou al op kunnen zijn voordat het nieuwe jaar begint, dat sluit ik zelf nu al niet uit, omdat er al veel aanvragen voor SEPP worden doorgeschoven.’ De reden om de subsidieaanvragen voor dit jaar stop te zetten is dus om te voorkomen dat het budget voor de komende jaren (tot 2025) al opgaat. Mensen moeten in 2025 ook nog de kans krijgen om SEPP aan te vragen.

Wantrouwen

De autobranche vreest voor wantrouwen bij de consument die overweegt om elektrisch te gaan rijden. Logisch verklaarbaar volgens RAI en BOVAG. door het ‘jojo-beleid’ waarbij plots de spelregels wijzigen, schetst De Overheid een onbetrouwbaar beeld, terwijl het belang van verduurzaming hoog in het vaandel staat. De brancheverenigingen vrezen dan ook voor een stagnering van de verkoop en leasing van elektrische auto’s in de particuliere markt. Zij roepen de Tweede Kamer dan ook op om in te grijpen door het creëren van financiële speelruimte en het beter inzetten van de SEPP.

SEPP aanvragen in 2020 en 2021

U heeft besloten om elektrisch te gaan rijden middels Privé Lease, hierbij wil u natuurlijk gebruik gaan maken van SEPP. Wat te doen in uw situatie? Team Friesland Lease Privé zet de mogelijkheden voor u op een rij.

Ik heb mijn subsidieaanvraag al ingediend

De subsidieaanvragen die in 2020 al zijn ingediend voor uitbetaling in januari worden wél behandeld. Op het moment is er nog wel budget beschikbaar voor subsidieaanvragen voor tweedehands elektrische auto’s (occasions).

Ik heb mijn subsidieaanvraag niet ingediend en wil elektrisch rijden in 2020

Wil u dit jaar nog een SEPP aanvraag doen voor elektrisch rijden in 2020? U heeft nog de kans om tot 29 oktober 2020 bij RVO uw subsidieaanvraag in te dienen. Doet u dit na de sluitingsdatum dan wordt uw aanvraag door De Overheid geweigerd.

Ik heb mijn subsidieaanvraag niet ingediend en wil elektrisch rijden in 2021

Bent u van plan om in 2021 de overstap te maken naar elektrisch rijden? Per 1 januari 2021 wordt de nieuwe subsidiepot van 14,4 miljoen euro beschikbaar gesteld. Let op! Een (groot) deel van de subsidie voor 2021 zal al gereserveerd zijn wegens de eerdere aanvragen in 2020 die tot 29 oktober 2020 zijn toegestaan. Wij raden u dan ook aan om zo snel mogelijk uw subsidieaanvraag in te dienen om gebruik te kunnen maken van SEPP in 2021.

Wij helpen u graag op weg!

Kies ook voor duurzaam en groen rijden, kies voor een elektrische auto bij Friesland Lease Privé. Bekijk het aanbod! Kijk voor meer informatie en instructie voor het indienen van uw aanvraag op de website van Rijksoverheid. Heeft u toch nog vragen of wil u meer informatie? Neem contact met ons op. Wij helpen u graag op weg!

Volg nieuwe ontwikkelingen op de voet. Laat u inspireren.